Ezért fontos a klímák tavaszi karbantartása

A tavasznak köszönhetően az idő egyre melegebb, és a természet is láthatóan ébredezik odakint. A hosszú, sötét és hideg tél után ilyenkor nem csak ránk, hanem otthonanikra is ráfér némi megújulás. A tavaszi nagytakarításról már mindenki hallott, azonban, ha otthonában klímaberendezés is működik, akkor annak karbantartását is érdemes felvenni a szezonális feladatok közé.

A tavaszi klímaszerelés persze egy olyan feladat, amit mindenképpen ajánlott egy szakemberre bízni, hiszen a gyakorlott szem olyan rejtett problémákat is észrevehet, amelyeknek később kellemetlen (és költséges) szövődményei lehetnek.

De miért pont tavasszal érdemes elvégezni ezt, és mik az éves karbantartás előnyei? Az alábbiakban ezekről lesz szó!

Miért éppen tavasszal kell ellenőrizni a klímát?

Ahogy az időjárás lassan, de biztosan melegedni kezd, egyre közeledik a hűtési időszak is. Egyes években már a tavasz vége is kifejezetten meleg lehet, a nyár pedig garantáltan kánikulákat hoz majd, amikor egy jól működő klíma rengeteget számít.

Nem csoda tehát, hogy a klímaszerelők számára a nyár a legsűrűbb évszak, amikor gyakran hetekre előre be vannak táblázva, és lehetetlen elérni őket. Ha azonban már most elkezd nézelődni, akkor biztos, hogy időben talál majd magának szakembert, akivel elvégeztetheti ezt a kritikus feladatot.

A klímaberendezéseket télen gyakran pihentetik, és ilyenkor hónapokig rakódhat le rajtuk és bennük a por, a sár, a falevelek és egyéb szennyeződések. A profi karbantartás után viszont biztos lehet benne, hogy mire megérkezik a nyár, addigra egy jól működő, ellenőrzött, kitisztított, üzemkész klímaegységgel várhatja a hőséget.

Milyen előnyökkel jár a klímák tavaszi karbantartása?

A mellett, hogy biztosan talál magának klímaszerelőt, egyéb okai is vannak, amiért épp tavasszal érdemes elvégezni a légkondicionálók karbantartását.

Sokat spórolhat vele

Az éves karbantartások segítenek csökkenteni a villanyszámlát. Minél jobb állapotban üzemel berendezése, annál kevesebb energia felhasználásával lesz képes lehűteni a szoba levegőjét.

Mint az már fentebb elhangzott, a tél során rengeteg kosz rakódik le mind a kültéri, mind pedig a beltéri egységben, ezek a szennyeződések pedig akadályozzák a rendszer hatékony működését. Ez jobb esetben magasabb villanyszámlákhoz, rossz esetben pedig súlyos károkhoz vezethet. Apropó károk…

Elkerülheti a költséges javításokat

Egy tapasztalt klímaszerelő pontosan tudja, hogy melyek a légkondicionáló rendszerek gyengepontjai, és fokozott figyelemmel vizsgálja meg ezeket egy tavaszi karbantartás során. Ilyenkor olyan kialakulófélben lévő problémákra találhat rá, amelyek a későbbiekben nagyon drága beavatkozásokat igényelnének.

A megelőzés mindig olcsóbb és kevesebb fejfájással jár, mint az utólagos javítás. Na persze az sem utolsó szempont, hogy az ember nem pont a legforróbb nyári nap kellős közepén szeretné, hogy klímája feladja a szolgálatot.

Meghosszabbíthatja klímája élettartamát

Az évente kétszer elvégzett alapos ellenőrzés és karbantartás akár 30-50%-kal is meghosszabbíthatja légkondicionálója élettartamát.

Egy átlagos egység durván 15 évig üzemeltethető, azonban, ha odafigyelnek rá, akár 5 további évet is ki lehet hozni belőle. Ezzel szemben, ha elhanyagolják, akkor az egység akár 5-10 évvel korábban is üzemképtelenné válhat.

Megőrizheti berendezése garanciáját

Egyes gyártók megtagadhatják a klímaberendezések garanciális javítását vagy cseréjét abban az esetben, ha azon nem végezték el rendszeresen a megfelelő karbantartási munkálatokat.

Éppen ezért a klímaszerelők minden alkalommal feljegyzik az elvégzett karbantartást, így igazolható, hogy az egység megfelelő „bánásmódban” részesült.

A gyártók továbbá akkor is megtagadhatják a garancia érvényesítését, ha az egységet nem megfelelően telepítették és helyezték üzembe. Fontos tehát, hogy egy tapasztalt klímaszerelőre bízza ezeket a munkálatokat, beleértve a rendszeres karbantartást is.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük