Hogyan segíthet egy addiktológiai konzultáns az alkoholizmus leküzdésében?

Az alkoholizmus olyan jelenség, amelyet kezdetleges állapotban nehéz észrevenni a függő környezetében élőknek. Az alkoholista ilyenkor még sikeresen ki tudja magyarázni magát, ezért nem véletlenül állítja azt sem a felepulok.hu, hogy a betegség súlyos megnyilvánulásúvá fokozódása egyes esetekben akár 40 évet is igénybe vehet. A környezet ilyenkor már jócskán tapasztalja a szituáció kellemetlen aspektusait, az első reakció pedig legtöbbször az, hogy nem tudnak ezzel mit kezdeni. Utána már próbálkoznak több mindennel, például azzal, hogy megmentsék a másikat saját magától, de ebbe mindenkinek csak beletörik a bicskája.

A felepulok.hu erre is nagyon szépen rávilágít: az alkoholfüggő családja szintén kénytelen valamilyen megküzdési stratégiát választani a tehetetlenség leküzdésére, ezért többnyire gyakori, az alkoholista magatartásával kölcsönhatásban lévő szerepeket vesznek fel az érintettek. Ez pedig még inkább felerősíti a negatív érzéseket, emiatt ahelyett, hogy közelednének egymáshoz, az alkoholbetegség csak növeli a kommunikációs szakadékot.

Ilyenkor ajánlott egy jó addiktológiai konzultáns felkeresése. A felepulok.hu-n több kiváló szakembert is találunk ebben a témakörben amellett, hogy ott nem tabu az alkoholizmus témája. A problémát legtöbbször pontosan az okozza, hogy nincs elegendő pontos információnk a jelenség megértéséhez, és emiatt inkább igyekszünk elhatárolódni a betegségben szenvedőktől. Pedig sokakban megvan a megfelelő szándék, hogy segítsenek, csak a kellő eszközök és ismeretanyagok nem állnak rendelkezésükre.

Kellő hozzáértés hiányában valóban nem is ajánlott mélyebben beleásni magunkat az alkoholista lelkivilágába, de ilyenkor jön jókor az, ha kéznél van egy megfelelő tudással rendelkező addiktológiai konzultáns telefonszáma. Ezek a szakemberek nagyon sok szempontból tanulmányozták már az alkoholizmust, a felepulok.hu közösségét erősítő hozzáértők pedig személyesen is érintettek voltak korábban a témában. Ebből kifolyólag nekik nem jelent gondot megértőnek lenni és felismerni a rejtett hiányállapotokat, ami a megfelelő terápia kiválasztása szempontjából is létfontosságú. Csak egy szakember tudja ugyanis objektíven megítélni, hogy függő szerettünk számára mi lenne a leghatékonyabb segítség, még akkor is, ha azt gondoljuk, hogy mi már 20 éve együtt élünk vele, ezért jobban ismerjük, mint bárki más.

A felepulok.hu-nál egyébként többfajta módszer is rendelkezésre áll. 28 napos bentlakásos programjuk ezek kombinációjából tevődik össze. A gyógyulni vágyók ezáltal közösségben és egyénileg is új szokásokat, viselkedésformákat alakíthatnak ki, amelyek legtöbbször a program végeztével is megmaradnak, hála az azután nyújtott további segítségnek. Az ital lerakása ugyanis nem elég, az csak tüneti kezelésnek felel meg. A valódi cél mindig az, hogy gyökerestül szüntessük meg a probléma fő okát adó hiányállapotot. Ezt pedig kizárólag szakember bevonásával tehetjük meg eredményesen!

Related Posts