Így lesz biztonságos a húskeverés

Konyhai balesetek bárkivel, bármikor előfordulhatnak otthon is, azonban kisüzemi és ipari élelmiszer-feldolgozás során ennek a kockázata jóval nagyobb. A nagykonyhai gépek használata, a jelentős mennyiségű alapanyag kezelése, s néha a higiéniai problémák is mind veszélyforrásnak tekintendők, amelyek, ha nem figyelünk oda rájuk megfelelően, baleseteket és megbetegedéseket okozhatnak. Sokat tehetünk azonban a problémák megelőzéséért – például azzal, ha megfelelő eszközöket használunk. A modern automata húskeverők például számos biztonsági funkcióval is rendelkeznek, így téve biztonságosabbá a húsfeldolgozás műveletét.

Kézzel vagy géppel keverjük a húst?

Sokan talán a mai napig úgy vélekednek, hogy biztonságosabb kézzel elkeverni az alapanyagokat, hiszen, ha nincs géphasználat, akkor nincsenek veszélyforrások sem. A helyzet azonban ennél jóval komplexebb, s a kérdés átgondolásához több tényezőt is figyelembe kell venni.

Például azt, hogy világszerte járványok tombolnak, de az emberek többsége Covid 19 vírus nélkül sem szívesen fogyasztana olyan terméket, amelybe valaki más kézzel belenyúlt. Otthoni fasírtkészítésnél elfogadott, hogy kézzel keverjük el az alapanyagokat, ipari keretek között azonban ez egy súlyos hiba, amely akár tömeges megbetegedéshez is vezethet, hiszen a kórokozók a kézről belekerülnek a húsba, s ha az üzemben dolgozó kolléga fertőzött, a kórt ilyen módon nagyon sok embernek átadja.

Egyes automata húskeverőknél már arra is van lehetőség, hogy a program lejárta után ne kézzel kelljen kiszedni a tartályból a húst, hanem ezt a műveletet az ürítés funkcióval oldjuk meg – jóval higiénikusabb módon.

Szétbonthatóság a könnyebb tisztításért

Ha már döntöttöttél az automata húskeverő mellett, nagyon fontos, hogy olyan eszközt vásárolj, amelyet két használat között szét lehet bontani, s az egyes elemeket ezáltal alaposan és egyszerűen meg lehet tisztítani.

A gépeken lévő szennyeződések, ha nem távolítjuk el azokat megfelelően, ugyanúgy betegségeket okozhatnak, mint a kézi keverés, ráadásul az élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseken sem megy át az a vállalat, amely nem tartja be maximálisan a higiéniai elvárásokat.

Biztonsági funkciók

 

A szétbonthatóság mellett a másik fontos szempont, amelyet gépi húskeverő vásárlása során érdemes szem előtt tartani, a biztonsági funkciók megléte.

A legtöbben attól tartanak, hogy húsfeldolgozás során a gép elmozdul vagy felborul, ami valóban súlyos balesetekhez vezethet. Ám, ha olyan készüléket választunk, amelynek fékezhető kerekei vannak, ettől a problémától nem kell tartanunk, hiszen a funkció megakadályozza az eszköz használat közbeni elmozdulását.

A másik veszélyforrást az jelenti, ha az üzemben dolgozó munkatárs belenyúl kézzel a működésben lévő gépbe. Ha a készülék zárt tartállyal rendelkezik, a kockázat csökkenthető, ha pedig olyan húskeverőt választunk, amelyen van automata nyitásérzékelő, akkor efféle baleset egyáltalán nem fordulhat elő.

A gép ugyanis érzékeli, ha a tető felnyílik, s ilyenkor automatikusan leáll, majd magától újraindul, ha a tetőt lezárták.

Nagyon fontos, hogy automata húskeverő vásárlása során odafigyeljünk arra, hogy csak és kizárólag olyan gépet rakjunk a kosárba, amely rendelkezik biztonsági funkciókkal, hiszen ezek az extrák teszik lehetővé a balesetmentes, biztonságos használatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük