bim projektmenedzsment

A BIM projektmenedzsment megéri az árát

Gyakran mondják, hogy a tervezés korántsem időpazarlás, de ezt kevesen fogadják el. A komplexebb építési feladatok ellátásánál, jobb előre kalkulálni a különféle lehetőségekkel a BIM projektmenedzsment révén, mintsem utólagosan észbe kapni és a határidőket, költségeket módosítani. A papír alapú tervrajzkészítés kora lassan lejár és átveszik ezt a feladatot a digitális eszközök. A számítástechnika révén, a különféle szoftverek alkalmazásával már bőven elég bevinni a paramétereket és a valós kép születik meg a szemünk előtt.

Ez azt jelenti, hogy BIM projektmenedzsment során már az első lépések elvégezését követően a kész eredmény és azok minden költsége jól látható. Természetesen az időfaktor és a gazdaság alakulása még befolyásolhatja bizonyos irányokba a képet. Amikor több hónapos kivitelezéssel kell számolni, akkor az alapanyagok drágulás, a beszerzés akadályokba ütközése megakaszthatja a munkát. Gyakran még ezek a részletek is előre kalkulálhatók a BIM projektmenedzsment révén. A kép folyamatosan bővül, ahogy az újabb adatsorok felvitele megtörténik.

A kezdeti 3 D-s kép átalakul 4, majd 5 dimenzióssá. Mivel állandóan nyomon követhető a projekt, így az esetleges hibák kiszűrhetők, a járulékos költségek csökkenthetők. Az emberek, folyamtok, technológia és szabványok mind olyan elemek, amik a BIM projektmenedzsment hozzátartozói. A kockázatok minimalizálásával, az utólagos átépítések esélyének leszűkítésével, a határidők könnyedén tarthatók. Bármennyi plusz költséggel jár eleinte a BIM tervezés, az sokszorosan visszahozza az árát a későbbiekben.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük